Design JaanaÖ – TARINA


Design JaanaÖ tarjoaa tuohituotteita, kurssi- ja ohjaustoimintaa, aitoa käsin vedostettua grafiikkaa sekä taidetta. Laatu, ekologisuus ja eettisyys, ovat valmistuksen kulmakiviä. Käytän tuotteissani sekä luonnon- että kierrätysmateriaaleja. Persoonallisuus, yksilöllisyys ja oma ilmaisutyyli ovat oleellinen osa tuotteitani, jotka kaikki suunnittelen ja valmistan itse. Kaikki tuotteeni ovat 100 % kotimaista käsityötä!


Luova työ ja käsillä tekeminen ovat minulle elämän tärkeitä asioita. Usean vuoden ajan haaveilin sivutoimisesta yrittäjyydestä kulttuurialan opettajan työn ohessa. Ajankäytön haasteiden vuoksi haave jäi kuitenkin odottamaan parempaa aikaa. Työtilanteen muutoksen jälkeen minulla oli viimein mahdollisuus toteuttaa pitkäaikainen haaveeni. Rekisteröin yritykseni alkuvuodesta 2019. Pohjois-Pohjanmaalla, Haapajärvellä Ruuttulan pihapiirissämme on ihana vanha aitta, josta on tullut yksi unelmieni täyttymys. Aarreaittani toimii sekä työ- että kurssitilana ja kauppana.


Design JaanaÖ:n tarina alkoi oikeastaan jo vuonna 1990 Ylivieskasta. Aloitin tuolloin serigrafiaharrastuksen kun kankaanpainantakurssin opettajani Lena Koski houkutteli minut tulemaan uudelle kurssilleen. Heti ensimmäisellä kerralla tunsin, että tämä on minun juttuni! Tuolloin serigrafia muutti sydämeeni ja on asunut siellä siitä asti. Serigrafia on ilmaisukeinona mielenkiintoinen ja näyttävä grafiikan menetelmä. Koska vedostan kaikki grafiikan tuotteet itse käsin, jokainen vedos on ikään kuin uniikki kappale. Vedosmäärät ovat suhteellisen pieniä (kortit n. 50 - 150 kpl ja taulut 10 – 50/sarja). Ainutlaatuisella kortilla on mukava muistaa läheisiään.


Serigrafian ohella olen tehnyt vuosia myös tuohitöitä. Tuohityöt olen oppinut äidiltäni Eeva Rutaselta. Ensimmäisen tuohityöni tein vuonna 1996, kun valmistin tuohiasun kansainväliseen fantasiavaatekilpailuun. Yhteistyömme äitini kanssa on tiivistä ja häneltä olen saanut todella hyvän opastuksen tuohitöiden ja tämän upean materiaalin saloihin. Olemme julkaisseet tähän mennessä kaksi ohjekirjaa, Tuohitöiden käsikirjat 1 ja 2 (2015 ja 2017 Minerva Kustannus Oy). Tuohityökulttuuri on ollut suomessa hiipumassa ja tästä syystä teimme kirjat. Minulle on erittäin tärkeää, että tämän ihanan perinteisen tekniikan taito pysyy yllä ja elää tulevaisuudessa. Tuohituotteissa minulla on oma tuotemallisto, jossa hyödynnän sekä perinteisiä että nykypäivän valmistustapoja ja tyyliä. Valikoimassani ovat korut, leipäkorit ja muut käyttötuotteet. Tuohet hankitaan omasta metsästä sekä pääosin tuttujen metsäfirmojen kautta, joiden kanssa minulla on jo monen vuoden hyvä yhteistyö.


Minulla on tarjolla kursseja omalla aitalla ja teen myös yhteistyötä eri opistojen kanssa (erilaisten kädentaitojen ja kuvataiteen kurssien yhteistyö on jatkunut jo vuosien ajan). Tarjoan pääosin tuohikursseja, mutta tarjolla on myös kirjansidonnan-, grafiikan ja kankaanpainannan kursseja. Lisäksi pidän myös lasten kuvataide/askartelukursseja. Kurssit on tarkoitettu sekä aikuisille, lapsille ja nuorille että yrityksille. Kurssilla iloinen ja lämmin ilmapiiri on minulle erittäin tärkeää. Mukavalla kurssilla viihtyy, oppii uusia taitoja ja löytää ystäviä. Ihana rauhallinen ympäristö kutsuu käsillä tekemisen pariin. Kurssitoiminta perustuu pitkälle siihen, että asiakas voi tulla kurssille nauttimaan tekemisestä. Minä hoidan materiaalit ja tarvikkeet. Käsillä tekeminen on terapeuttista ja rentouttaa sekä tietysti parantaa elämän laatua. Kurssitarjonnassa pyrin monipuolisuuteen. 


Design JaanaÖ:n tuotteita on saatavissa omasta verkkokaupasta ja aitastani sekä messuilta, myyjäisistä ja muista tapahtumista, joissa vuoden aikana käyn. Lisäksi minulla on tuotteita myynnissä useilla jälleenmyyjillä eri puolilla suomea. Valmistan myös tilaustöitä, ota vain rohkeasti yhteyttä suoraan minuun. Pidän aarreaitalla teemapäiviä. Muinakin aikoina olet tervetullut ostoksille, kannattaa vain soittaa etukäteen ja varmistaa paikallaoloni.


Yritykseni tapahtumia ja ilmoittelua voit seurata Facebookissa ja Instagramissa.

Design JaanaÖ:n tuotteet on sydämellä suunniteltu ja valmistettu!